Wichelen

Een kleine schets van onze mooie Scheldegemeente...

De naam Wichelen komt van de term "wig" of bocht die verwijst naar de kenmerkende bocht die de Schelde maakt in Wichelen en de kleine gemeente als het ware omarmt en vroeger op die manier beschermde tegen indringers.

De scheldnaam die tegenwoordig als roepnaam voor de Wichelaars gebruikt wordt is Wichelse Schooiers. Deze term komt voort van het feit dat in een bepaalde wijk in Wichelen aan de Schelde, Bohemen genaamd, er gedurende een lange periode in de geschiedenis een grote groep zigeuners verbleef, die bij de aanmerende schepen gingen schooien (bedelen), maar deze evengoed beroofden.

   

De ranke neogotische Sint-Gertrudiskerk (1872) torent maar liefst 47 meter boven de begane grond uit en bevat nog heel wat 18de-eeuws meubilair afkomstig uit de verdwenen Romaanse kerk, eertijds gelegen op het huidige oud dorp.  

De Bergenmeersen is een uitgestrekt weidelandschap langs de Scheldeboorden gelegen, met aan de overzijde het dorp Uitbergen. Geniet hier met volle teugen van de stilte, alleen verstoord door een voorbijvarend binnenschip of het gekwetter van enkele watervogels.

   

Wichelen is een landelijke, overwegend groene, Scheldegemeente. Ze ligt in het midden van de vierhoek gevormd door de steden Gent, Dendermonde, Lokeren en Aalst in de provincie Oost-Vlaanderen.

Naast Wichelen bestaat de gemeente verder uit de deelgemeenten Schellebelle en Serskamp. Met een totale oppervlakte van 2286 ha en een totaal van 10.900 inwoners. Ze is een oase van rust met haar malse weiden, bewerkte akkers, uitgestrekte rozen- en plantenvelden en enkele loofbossen. Maar er zijn ook enkele historisch waardevolle gebouwen te zien.

De deelgemeenten Serskamp en Schellebelle staan bekend als rozen- en plantencentra. Vooral in de zomermaanden juni, juli en augustus bieden ze een gevarieerd kleurenpalet dat met zijn geuren al menig wandelaar heeft bekoord.

  

Schellebelle pronkt met zijn Kalkense Meersen, een uniek natuurgebied ten noorden van de Schelde, ettelijke hectaren groot. De Wichelse tegenhanger vormen de Bergenmeersen die eveneens tot een biljartvlakke wandeltocht uitnodigen.

Het oude dorpscentrum van deelgemeente Wichelen is trots op zijn Oud-Gemeentehuis, het voormalige vergaderlokaal van de schuttersgilde Sint-Sebastiaan (1682).

Verschillende beken doorkruisen de gemeente. Hun valleien herbergen een schat aan fauna en flora. Eén ervan is de Molenbeek waarop twee watermolens zijn gelegen, die helaas al jaren werkloos zijn. Idyllische plaatjes bieden ze wel nog.

In de maand december kun je "Den beer" tegen het lijf lopen, een bonte groep zingende figuren die van deur tot deur trekt om alle gemeentenaren een gelukkig jaar te wensen. De beer is dus hoegenaamd niet kwaadaardig.